Sve što treba da znate o putnom osiguranju

0
putovanje

Putno osiguranje gotovo da se može nazvati neophodnim kada putujete u inostranstvo. 

Zbog visokih troškova lečenja u inostranstvu i niske cene putnog osiguranja, skoro pa da ne postoji razlog da ga ne kupite kada putujete, čak i na kratko. 

Ipak, da biste bili sigurni da ste napravili pravu odluku prilikom odabira paketa osiguranja, potrebno je da se prethodno dobro informišete o uslovima osiguranja, ceni, pokrićima i isključenjima, odnosno svim onim situacijama koje vam neće biti pokrivene osiguranjem,. 

Ukoliko želite da uštedite novac i uporedite cene i ponude osiguravajućih kuća na jednom mestu za putno osiguranje Osiguranik je prava adresa za to, a u nastavku teksta saznajte o čemu treba da mislite pri odabiru osiguranja. 

Šta pokriva putno osiguranje? 

Putno osiguranje pokriva najrazličitije situacije koje vas mogu zadesiti u inostranstvu. Od gubitka prtljaga, preko medicinskih troškova, pa sve do transporta u zemlju prebivališta u slučaju nastavka lečenja ili smrti. U zavisnosti od odabranog paketa osiguranja, razlikuju se pokrića, kao i limiti za pokrića koja vam obezbeđuje putno osiguranje. 

Evo osnovnih pokrića putnog osiguranja: 

  1. Medicinski troškovi: bolničko i vanbolničko lečenje, dijagnostičke procedure, propisane lekove, hitnu dostavu lekova, hitno stomatološko lečenje, sanitetski materijal, ortopedska pomagala, operacije, hitne intervencije i postoperativni tretman; 
  2. Troškovi transporta: troškovi prevoza do lekara ili bolnice, transport pacijenta u zemlju prebivališta radi nastavka lečenja, troškove sahrane u državi gde je smrt nastupila, transport posmrtnih ostataka i slično.  
  3. Ostali troškovi: ovi troškovi mogu znatno da se razlikuju u zavisnosti od osiguravajuće kuće koju odaberete, a uglavnom uključuju pomoć u slučaju gubitka ili krađe putnih isprava, pokriće troškova (do ugovorenog iznosa) za krađu ili gubitak prtljaga, kao i hitno slanje poruka. U okviru pojedinih paketa, uključena je i pravna pomoć u slučaju potrebe za istom.

Ukoliko na putovanju planirate da se bavite sportom, putno osiguranje pokriće vam i ove situacije, samo ako odaberete sportski dodatak za to. Sa druge strane, bavljenje ekstremnim sportovima ni u jednom slučaju neće biti pokriveno. 

Kako odabrati sumu osiguranja? 

Suma osiguranja predstavlja maksimalnu naknadu iz osiguranja koju osiguravajuća kuća isplaćuje osiguraniku(vama) po nastupanju osiguranog slučaja. 

Sume osiguranja za putno osiguranje kreću se od 12.000 evra, pa sve do 120.000 evra. Koju ćete sumu odabrati zavisi pre svega od destinacije na koju ste se zaputili, pa tako za putovanja u zemlje regiona koje nisu u Evropskoj uniji poput Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dovoljno je da odaberete paket sa sumom od 12.000 evra, za putovanja u zemlje Evropske unije, najpogodnija je suma od 30.000 evra, dok je za putovanja van Evrope, a posebno u Sjedinjene Američke Države, potrebno odabrati sume preko 40.000 evra. 

biranje putnog osiguranja uz kafu

Da li postoje pogodnosti za porodice?

Da!

Porodično putno osiguranje podrazumeva minimalno jednog odraslog i jedno dete, a maksimalno dvoje odraslih i petoro dece koji se mogu osigurati jednom polisom. 

Na ovaj način štedite novac, ali i vreme, s obzirom na to da plaćate samo jednu polisu osiguranja na kojoj se svi vi nalazite. I u ovom slučaju važno je obratiti pažnju na pokrića i uslove osiguranja kako biste napravili najbolji izbor za vaše najmilije. 

Šta je isključeno iz putnog osiguranja? 

Naravno i putno osiguranje ima svoja ograničenja za koja slobodno možemo reći da su logičan potez. 

Šta to nije pokriveno putnim osiguranjem? 

Ovom vrstom osiguranja nisu pokriveni nikakvi preventivni pregledi, kao ni estetski zahvati, odnosno stanja i bolesti nastali kao posledica nesavesne vožnje, namernog povređivanja ili bavljenja ekstremnim sportom. Generalno sva nesavesna ponašanja, neće biti pokrivena putnim osiguranjem. 

Takođe, ovo osiguranje ima određena ograničenja po pitanju teritorijalnog pokrića, te vam ono neće pokriti putovanja u ratna područja

Da bi vam putno osiguranje pokrilo bilo šta, potrebno je da:

  1. Polisu kupite dok ste na teritoriji Republike Srbije (pre prelaska granice)
  2. Imate državljanstvo Republike Srbije
  3. Na granici pokažete pasoš, čak i kada putujete u zemlje regiona gde vam ovaj dokument nije potreban
  4. Na pravilan način prijavite osiguran slučaj nastao u inostranstvu. Kod većine osiguravajućih kuća, pravilo je da kada se povredite/razbolite i slično, uvek prvo pozovete call-centar i obavestite ih o nastaloj situaciji, nakon čega će vas oni uputiti o daljim koracima. Ovo pravilo ne važi kod situacija koje su životno ugrožavajuće. 

Kako kupiti putno osigaranje?

Nekada je za kupovinu polise osiguranja bilo potrebno da odete do osiguravajuće kuće, čekate redove i tek onda obavite kupovinu bez prethodnog informisanja o uslovima, detaljima paketa i pokrićem koje vam je obezbeđeno, već isključivo na osnovu cene. 

Danas je situacija sasvim drugačija, te kupovinu vrlo jednostavno možete da završite online, a postoji mnoštvo sajtova koji obezbeđuju poređenje cena i paketa i nude opise paketa koji će vam umnogome olakšati proces kupoivine.

Na ovaj način ćete brzo i lako moći da završite sve, a dodatno i uštedeti novac poređenjem različitih ponuda. Za kraj, naglasićemo da najjeftinije osiguranje nije i najbolje, te da treba da odaberete ono koje ima najbolji odnos cene i pokrića.

Nadamo se da vam je ovaj tekst olakšao izbor i pojasnio neke od osnovnih pojmova iz osiguranja. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *