Šta je plazma pen i kako funkcioniše?

tretman lica

Plazma pen, poznat i kao fibroblast pen ili plazma fibroblast tretman, je relativno nova, nehirurška metoda za podmlađivanje kože koja koristi tehnologiju plazme za poboljšanje tonusa, teksture i elastičnosti kože. Ovaj tretman postaje sve popularniji zbog svoje minimalne invazivnosti i impresivnih rezultata, koji mogu biti uporedivi sa hirurškim zahvatima, ali bez potrebe za rezovima, šavovima ili dugotrajnim oporavkom.

Osnovni principi plazma pen tehnologije

Plazma pen koristi tehnologiju koja se zasniva na stvaranju plazme – četvrtog stanja materije, koje se javlja kada se gas zagreva i jonizuje. U kontekstu plazma pen tretmana, uređaj proizvodi kontrolisane mikro-oparenja na površini kože, stvarajući sitne tačkice koje podstiču prirodni proces regeneracije kože. Ovo se postiže pomoću preciznog vrha plazma pena koji emituje mali električni luk, pretvarajući gas u plazmu i stvarajući toplinsku energiju koja deluje na kožu.

Kako funkcioniše plazma pen?

Procedura plazma pen tretmana obično se sastoji od nekoliko koraka:

  1. Priprema kože: Pre nego što tretman počne, koža se temeljno čisti i dezinfikuje kako bi se smanjio rizik od infekcije. Na tretiranu oblast se može naneti lokalni anestetik u obliku kreme kako bi se smanjio osećaj nelagodnosti tokom procedure.
  2. Primena plazma pena: Kada anestetik počne da deluje, tehničar ili lekar započinje tretman. Plazma pen se koristi za pravljenje niza sitnih tačkica na površini kože, pažljivo postavljenih kako bi se postigao željeni rezultat. Ove tačkice izazivaju kontrolisane mikro-oparenja, što pokreće proces zaceljenja i regeneracije kože.
  3. Regeneracija kože: Nakon tretmana, telo prirodno reaguje na oštećenje kože proizvodnjom novog kolagena i elastina, što pomaže u zatezanju i podmlađivanju kože. Ovaj proces traje nekoliko nedelja do nekoliko meseci, pri čemu se rezultati postepeno poboljšavaju.
  4. Oporavak: Nakon tretmana, tretirana oblast može biti crvena, otečena i blago osetljiva. Male krastice se formiraju na mestima gde su primenjene tačkice plazma pena, i one obično otpadaju u roku od nekoliko dana. Tokom oporavka, važno je pridržavati se uputstava za negu kože kako bi se postigli najbolji rezultati i smanjio rizik od komplikacija.

Prednosti plazma pen tretmana

Plazma pen tretman nudi brojne prednosti u poređenju sa tradicionalnim hirurškim metodama i drugim neinvazivnim tretmanima:

  • Minimalna invazivnost: Plazma pen tretman ne zahteva rezove, šavove ili opsežne periode oporavka. Većina pacijenata može nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima odmah nakon tretmana.
  • Brzi rezultati: Prvi rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana, a koža nastavlja da se poboljšava tokom nekoliko nedelja do nekoliko meseci.
  • Dugotrajni efekti: Efekti plazma pen tretmana mogu trajati godinama, posebno uz pravilnu negu kože i zaštitu od sunca.
  • Svestranost: Plazma pen se može koristiti za tretiranje različitih područja tela, uključujući lice, vrat, dekolte, ruke i stomak. Takođe je efikasan za tretiranje bora, opuštene kože, strija, ožiljaka od akni i drugih nesavršenosti kože.

Rizici i neželjeni efekti

Iako plazma pen tretman nosi minimalne rizike u poređenju sa hirurškim zahvatima, moguće su određene neželjene reakcije i komplikacije. Najčešći neželjeni efekti uključuju crvenilo, otok, modrice, svrab i blagi bol u tretiranoj oblasti. U retkim slučajevima mogu se javiti infekcije, hiperpigmentacija ili ožiljci.

Da bi se smanjio rizik od neželjenih efekata, važno je odabrati kvalifikovanog i iskusnog tehničara ili lekara za izvođenje tretmana. Takođe, pridržavanje preporuka za negu kože pre i posle tretmana može značajno doprineti uspehu procedure.

Ko je dobar kandidat za plazma pen tretman?

Plazma pen tretman je pogodan za većinu ljudi koji žele da poboljšaju izgled svoje kože bez pribegavanja hirurškim zahvatima. Idealni kandidati su oni sa blagim do umerenim znakovima starenja, opuštenom kožom, borama, ožiljcima ili drugim nesavršenostima kože. Tretman nije preporučljiv za osobe sa određenim kožnim oboljenjima, trudnice, dojilje, ili one sa tendencijom ka keloidnim ožiljcima.

Koliko tretmana je potrebno za postizanje optimalnih rezultata?

Broj tretmana plazma penom koji je potreban za postizanje optimalnih rezultata zavisi od više faktora, uključujući stanje kože, veličinu tretirane oblasti i individualne ciljeve pacijenta. U većini slučajeva, jedan tretman može pružiti značajna poboljšanja, ali neki pacijenti mogu zahtevati dva ili tri tretmana kako bi postigli željene rezultate. Razmak između tretmana obično iznosi nekoliko nedelja do nekoliko meseci, što omogućava koži dovoljno vremena za regeneraciju. Važno je imati realna očekivanja i konsultovati se sa kvalifikovanim stručnjakom kako bi se izradio personalizovani plan tretmana.

Zaključak

Plazma pen predstavlja revolucionarni pristup nehirurškom podmlađivanju kože, koji koristi tehnologiju plazme za postizanje impresivnih rezultata. Ovaj tretman nudi minimalnu invazivnost, brze rezultate i dugotrajne efekte, što ga čini atraktivnom opcijom za mnoge pacijente. Kao i kod svakog medicinskog tretmana, važno je pažljivo razmotriti sve opcije, konsultovati se sa stručnjakom i pridržavati se preporuka za negu kože kako bi se postigli najbolji mogući rezultati.