OVA HRANA I MINERALI SU ODLIČNI ANTIOKSIDANSI – ČUVARI NAŠEG ZDRAVLJA

Antioksidansi su molekuli koji mogu da spreče oksidaciju drugih molekula u našem organizmu, odnosno oni služe tome da zaštite organizam od slobodnih radikala. S obzirom da svakim udisajem stvaramo slobodne radikle (oksidanse) u našem organizmu koji nam oštećuju ćelije, zato su mu antioksidansi neophodni. Starenjem  naš organizam ih sve manje stvara, zato je važno da ga unosimo redovno kroz hranu koju koristimo ali na to utiče i način pripreme te hrane. 

Postoji nekoliko tipova antioksidanasa – vitamini C i E, zatim polifenoli i karotenoidi, a onda i melanoidi i infoli. 

Često čujemo da je nešto što jedemo ,,dobar antioksidans“ zato vam danas donosimo neke od primera hrane i minerala koji su dobri antioksidansi i pomažu našem organizmu da se efikasije bori protiv slobodnih radikala.

ZAČINSKE BILJKE POPUT ORIGANA I PERŠUNA KAO MOĆNI ANTIOKSIDANSI

Origano kao moćni poznati antioksidans je vrlo korišćen u svakodnevnom pripremanju hrane. Koristi se u različitim oblicima, a u poslednje vreme je postao popularan kao ulje od divljeng origana. Kao takav posebnu reputaciju ima u italijanskoj kuhinji.

Peršun je mnogo više od začinske biljke ako znamo da je zahvaljujući beta karotenu, vitaminu C i K, vitaminu B12, hlorofilu kao i esencijalnim masnim kiselinama koje sadrži odličan antioksidans za naš organizam. Najčešće je korišćenja začinska biljka u kulinarstvu bez sumnje, a sada vam je jasno i zašto. Dostupan je u svim godišnjim dobima i u raznim oblicima. 

BOBIČASTO VOĆE

Generalno dnevni unos voća se preporučuju iz više razloga. Ali ako želite da pojačate antioksidanse vašeg organizma preporučuje se da jedete voće i do dva puta dnevno. Posebno bobičasto voće, koje možete kupiti i zaleđeno i kada mu nije sezona. One vam mogu biti i odličan dodatak jogurtu ili da od njih pravite frape i tako sebi spremite ukusan i zdrav dezert. 

SPANAĆ I BROKOLI PREDVODNICI ANTIOKSIDANSA KADA JE POVRĆE U PITANJU

Kao i voće i razno povrće može biti dobar izvor antioksidanasa, a posebno ono koje je crveno, žuto i zeleno. Te shodno tome možete zaključiti da su glavni predvodnici ove grupe spanać i brokoli. Za njihovu pripremu možete naći dosta recepata kako biste ih prilagodili ličnim ukusima. Oni spadaju u antioksidanse iz grupe bogate vitaminom C.

KAKAO I CRNA ČOKOLADA KAO ANTIOKSIDANS POSLASTICE

Mnogi nutricionisti stavljaju u plan ishrane kao poslasticu upravu crnu čokoladu onima koji ne mogu da odole ovoj vrsti slatkiša, a kao zdravoj opciji. Tajna je u tome što ona sadrži visok nivo kakaa, a upravo je on dobar slatki antioksidans. Kakao i crna čokolada spadaju u antioksidanse polifenole – odnosno katekini koji spadaju u flavonoide. 

SELEN I CINK – MINERALI ANTIOKSIDANSI

Selen je poznati minelar antioksidans koji svoju najveću produktivnost za organizam ima upravo kada je u kombinaciji sa vitaminom E. Važan je za normalno funkcionisanje štitne žlezde. 

Kada je u pitanju zaštita organizma od slobodnih radikala cink je jedan od najvažnijih minerala koje je potrebno unositi. Oni ima antiupalno dejstvo i pomaže održavanju optimalnog stanja organizma tako što uništava strana tela tako što podstiče stvaranje T-ćelija. 

Ova dva minerala posebnu popularnost stekla su sa pojavom pandemije, te je većina lekara upravo njih propisivala u lečenje od virusa kovid-19 jer su dobra zaštita oslabljenog imuniteta.