Sve što niste znali o marakuji a trebalo bi da znate
Marakuja (lat. Passiflora edulis) je voće koje nam dolazi iz dalekih krajeva Južne Amerike (najviše se uzgaja u Kolumbiji i Brazilu), mada je ima i na Novom Zelandu, Indiji i drugim krajevima sveta za koje je karakteristična tropska klima bez mrazeva.
Reč je o egzotičnoj vrsti voća koja zbog jajolikog oblika vizuelno podseća na kivi, kiselkastog a u isti mah slatkastog ukusa idealnog za konzumiranje u vrelim letnjim mesecima.
Kora marakuje može biti zelene, crvene ili ljubičaste boje. Kada se voće zrelo, potrebno je preseći ga na pola i kašičicom vaditi semenke i jesti, a isto tako od ovog tropskog voća možete napraviti osvežavajući napitak u svega nekoliko koraka.
Marakuja – u koje svrhe se sve može koristiti?
Upotreba marakuje je toliko široka upravo zbog nesvakidašnjeg ukusa kao i zbog mnoštva vitamina i minerala koje sadrži u sebi. Naime, pored toga što je možete konzumirati u sirovom obliku, od marakuje možete napraviti sok, čaj, a isto tako u mnogim zemljama je glavni sastojak raznih alkoholnih pića.
Takođe, marakuja se koristi i u kulinarstvu kao sastojak brojnih dezerta, kao dodatak piletini i svinjetini, u voćnim salatama, u formi sladoleda, pudinga itd.
Primetićete da je marakuja zastupljena i u raznim gelovima za tuširanje, i kremama što znači da je ima i u kozmetičkoj industriji.
Sva lekovita svojstva ove egzotične voćke
Radi se o voću koje je prebogato vitaminima, mineralima pa marakuju mnogi svrstavaju naj-zdravijem voćem na svetu. U sebi sadrži veliku količinu vitamina C koji nam je neophodan za odbranu organizma od raznih virusa i infekcija iz okruženja.
Takođe, marakuja je puna vitamina A, što znači da pozitivno deluje na izgled naše kože čineći je elastičnijom. U sebi sadrži određenu količinu magnezijuma, fosfora i gvožđa a zbog niskog glikemisjkog indeksa mogu je konzumirati osobe sa dijabetesom kao i lica sa povišenim krvnim pritiskom. Ukoliko imate povišen nivo holesterola i triglicerida, savetujemo vas da u svoju redovnu ishranu uvrstite ovo voće.
Čisti organizam od toksina
Izuzetan je uticaj marakuje na sistem organa za varenje s obzirom na visok sadržaj vlakana u sebi, pa se preporučuje osobama koje imaju problema sa digestivnim traktom. Takođe, marakuja je jedan moćan antioksidant koji nas štiti od negativnog delovanja slobodnih radikala iz okruženja. Pozitivno utiče na nesanicu kao i na upalne procese u organizmu. Cenjeni sok od marakuje može imati isto dejstvo kao i lek za smirenje, pa se savetuje njegova primena kod osoba koje su često izložena stresu i napadima depresije i anksioznosti.
Kako marakuju možete sve konzumirati?
Da biste osetili sve blagodeti ove zaista moćne biljke, najbolje bi bilo konzumirati je u sirovom obliku. Na taj način se zadržavaju svi minerali i vitamini kojima je marakuja bogata.
Takođe, od marakuje možete napravi sok ili čaj kao i voćni jogurt, sirup na rastvaranje, pa čak i vino.
Ako je kupite u marketu, čuvajte je u frižideru naročito ako se radi o zrelom plodu. U suprotnom, kada voće još nije sasvim sazrelo preporuka je ostaviti par dana na sobnoj temperaturi dok u potpunosti ne sazri.