Najbolji zdravi sladoledi za mališane koje lako možete spremiti kod kuće

razliciti sladoledi u kornetu

razliciti sladoledi u kornetu

Leto je uveliko tu i uživanje u toplim danima u kojima nema boljeg načina da se rashladite nego uz ledene poslastice tokom dana. Sladoled obožavaju svi mališani bilo kog dana u godini, ali postoji nešto u vezi sa letom što ga čini hiljadu puta ukusnijim.

I sami znate da su kupovni, industrijski sladoledi za kojima klinci obično posežu puni šećera, veštačkih zaslađivača i boja i nisu baš povoljni za zdravlje deteta. Umesto toga, možete ugoditi njihovoj žudnji za sladoledom zdravijim varijantama u kojima ćete znati svaki sastojak. Sigurno ćete se osećati bolje što vam deca jedu nešto što ima visoku nutritivnu vrednost, a oni sami će biti presrećni zbog hladne, osvežavajuće poslastice u bilo kom obliku. 

Obećavamo, nijedan od ovih sladoleda nije komplikovan za pripremu, niti iziskuje previše vašeg slobodnog vremena. Zato navalite na najbolje zdrave sladolede koje možete lako spremiti kod kuće.

Čokoladna banana

Ovaj ukusni sladoled ima samo tri sastojka – banane, kakao prah i puter od kikirikija što ga čini prilično zdravim u poređenju sa običnim sladoledom. Banane se odlično kombinuju sa svakom namirnicom i deca ih obožavaju. Potrebne su vam:

  • 4 banane (oljuštene, isečene)
  • 1 kašika putera od kikirikija
  • 1 kašika kakao praha (prosejanog)

Priprema: Razdvojene kriške banane stavite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih u frižideru ili zamrzivaču 30 minuta ili preko noći. Izvadite pleh iz zamrzivača i banane stavite u bilo koji procesor za hranu, blender ili šejker. Izblendajte ih nekoliko puta, a zatim obradite štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu konzistenciju. Dodajte puter od kikirikija i kakao i ponovo mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Sipajte smesu u kalupe za sladoled ili  plastičnu posudu i zaledite smesu kako biste dobili pravu tvrdu teksturu sladoleda.

Jogurt sladoled

Ovako pripremljeni sladoledi su voćni i kremasti u isto vreme. Odlični su za bebe kojoj izbijaju zubići, a najbolje od svega je što ne sadrže konzervanse i dodati šećer. Za pripremu su potrebna samo dva sastojka:

  • 1 šolja grčkog jogurta
  • 1/2 šolje voćnog pirea

U blender ubacite dodajte jogurt zajedno sa voćem po izboru ili već gotovi voćni pire i blendajte dok ne dobijete glatku, sjajnu smesu. Sipajte smesu u veće kalupe za led i zamrznite dok se potpuno ne stegne. Možete koristiti bilo koje voće koje vaša beba voli, kao što su banane, borovnice, breskve, pa čak i dinju ili lubenicu.

Sladoled od kokosa

Ako tražite alternativu sladoledu bez mleka, na pravom ste mestu. Sa samo četiri sastojka možete napraviti jednu takvu kremastu i ukusnu smrznutu poslasticu bilo kada kod kuće. Ne treba vam čak ni aparat za sladoled, već samo sastojci:

  • Jedna konzerva kokosovog mleka
  • Ekstrakt vanile
  • Zaslađivač po izboru (kokosov šećer je naš predlog)
  • Prstohvat soli

Priprema: Izmiksajte sve sastojke i zaledite smesu, ništa lakše. Obavezno koristite punomasno kokosovo mleko iz konzerve za ovaj recept, a ne lagano kokosovo mleko. Takođe rashlađeni napitak od kokosovog mleka ili kokosova voda ne mogu biti alternative, jer ne sadrže dovoljno masti da bi se dobio kremasti sladoled. Za atraktivniji izgled možete mu naknadno dodati bobičasto crveno voće, ali budite spremni za fleke koje će ostati po garderobi nakon konzumiranja ovog ukusnog sladoleda. Bez brige, ništa što bosch veš mašine ne mogu da operu.

Sladoled od avokada

Da li ste znali da se od avokada može napraviti sladoled? Ovo je jednostavan, zdrav domaći sladoled koji je i veganski i apsolutno ukusan. Ako niste sigurni da će se mališanima dopasti zelena boja sladoleda, dodajte mu kakao prah kako bi bio čokoladni. Neće ni primetiti razliku, a uneće zdravu namirnicu u svoj organizam. Za početak vam je potrebno:

  • 2 zrela avokada 
  • sveži listovi nane 
  • par kašika limunovog soka
  • konzervirano kokosovo mleko
  • zrela banana 
  • nekoliko badema
  • med ili javorov sirup

Sve sastojke pomešajte i izblendajte, a kada je smesa dovoljno glatka i konzistentna, prebacite je iz blendera u kalup za hleb i zamrznite 4 sata. Isto uradite ukoliko smesu sipate u kalupe za sladoled ili pobodete štapiće odozgo.

Mango sladoled

Savršeno ukusna lizalica u bilo koje doba dana, ali najbolja je kao desert posle slanog ili začinjenog obroka. Da bi izgledali posebno, možete da napravite nekoliko slojeva u kalupima za sladoled na štapiću. Od sastojaka je potrebno:

  • 100g manga (iseckan, oljušten)
  • 4 kašičice prirodnog nerafinisanog šećera od trske
  • 140g grčkog jogurta

Ako nemate previše vremena, umutite sve sastojke zajedno sa 60 ml vode u blenderu, a zatim sipajte smesu između kalupa, ostavljajući razmak od 1 cm na vrhu. Poklopite štapićima sa držačima odgore i stavite u zamrzivač. Ako imate malo vremena u blenderu umutite mango, 2 kašičice šećera i 60 ml vode i ostavite sa strane. Zatim posebno umutite jogurt i preostali šećer u blenderu i ostavite u drugoj činiji. Sipajte mešavinu manga u svaki kalup dok se ne napuni do četvrtine, a zatim pažljivo kašikom dodajte sloj mešavine jogurta kako bi se napravio razmak. Na ovaj način treba da napravite četiri različita sloja, kako bi mališanima bilo zanimljivije i prihvatljivije „na oko“.

Klinci će uživati u konzumaciji ovih sladoleda, a ako želite dodatnu letnju zabavu kod kuće – pustite ih da ih spremaju zajedno sa vama. Prijatno!