Sastojci koji čine da kinoa bude izvor zdravlja i vitalnosti organizma

Blagotvorno dejstvo koje kinoa ima na zdravlje ljudi, vitalnost organizma i stanje tela i duha, prepoznaje se u viševekovnoj tradiciji. Bogata hranljivim sastojcima i korisnim materijama, predstavlja pravo zadovoljstvo u čijem se ukusu uživa. U pitanju je drevna žitarica koja se smatra jednom od najstarijih, a pripada porodici kojoj pripadaju spanać i cvekla. 

Kinoa se može koristiti u prokuvanom, obliku salate, kao čuveno ćufte i u kombinaciji sa brojnim drugim namirnicama, kao prava „vitaminska bomba“. Neizostavan je deo modernih dijetetskih recepata, preporučuje se sportistima, kao i veganima i vegetarijancima. Veliki je broj sastojaka koje ovu biljku čine tako zastupljenom u pravilnoj ishrani ljudi. 

Bogat izvor vitamina i minerala

Širok dijapazon korisnih sastojaka čine da kinoa bude važan deo svakodnevnih obroka, radi pravilne i izbalansirane ishrane. U pitanju je svetski poznata žitarica koja ima odličan nutritivni sastav, čija vrednost je gotovo nenadmašna kada se uporedi sa svim ostalim biljkama svoje vrste. Hranljivost ove žitarici koja ima poreklo trava, daje ogromna zastupljenost značajnih vitamina, među kojima domuniraju kompleks B i E. Naime, značaj navedenih vitamina ogleda se u regulisanju upornih glavobolja, kao i uspostavljanje balansa metabolizma. 

Kompleks vitamina stvara snažna upijajuća vlakna, koja pomažu prilikom regulisanja telesne težine, kao i holesterola i krvnog pritiska. Prisustvo magnezijuma sprečava pojavu migrena i grčeva u mišićima. Pored toga, kinoa sadrži gvožđe, cink, selen, fosfor, bakar, mangan, kalcijum i kalijum, koji su važan izvor zdravlja i normalnih funkcija svih organa. Preporučuje se radi regulisanja telesne težine, snižavanje nivoa holesterola i visokog krvnog pritiska, kao i za opšte zdravlje organizma. 

Spektar proteina, kiselina i polisaharida

Kinoa pored niza vitamina i minerala sadrži i značajan spektar proteina i kiselina. Tako, proteini su neizostavan deo pravilne ishrane, a često se potrebe zadovoljavaju konzumacijom različitih vrsta mesa. Kako su obilni obroci oni koji podrazumevaju meso i mlečne proizvode, često mogu uticati na povećanu telesnu težinu. Zbog toga je kinoa savršen izbor, jer u obliku orašastih plodova predstavlja bogat izvor svih neophodnih proteina. Za kompletno zadovoljstvo organizma, kiseline različitih svojstava su nezaobilazan deo, koji pružaju potrebnu hranljivost. Omega 3 i oleinska kiselina predstavljaju sastojke ove drevne žitarice, a zajedno pripadaju grupi monozasićenih masti, koje štite i uspostavljaju pravilan rad srca i krvotoka. 

Izobilje antioksidanasa obezbeđuje zaštitu od štetnih uticaja, efekata i slobodnih radikala koji nisu poželjni u organizmu. Takođe, broj aminokiselina je 8, što je i najviše koliko ih postoji, dok najveći broj drugih žitarica sadrži svega do 3. Sve to, čini da kinoa bude mnogo više od namirnice, dodatka ishrani ili osnove za pripremu hranljivih obroka. Može da se nađe u crvenoj, crnoj ili beloj boji zrna, kao bobičasta žitarica, koja se priprema uz prokuvavanje u vodi od najviše 15 minuta. 

Danas u svetu se kinoa može pronaći u više od stotinu različitih vrsta, od kojih je svaka idealna za pripremu najukusnijih, a pre svega veoma hranljivih obroka. Nutritivna svojstva koja ova prastara žitarica ima razlikuju se od svih drugih vrsta, jer sadrži brojne vrste vitamina, minerala, kiselina, proteina i niz drugih sastojaka. Takođe, ne sadrži gluten, što je čini vrlo praktičnom za upotrebu u različitoj recepturi i za sve generacije ljudi.